Wednesday, August 22, 2012

Curtea Constituțională invalideaza referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu.Referendumul este invalidat dupa ce judecătorii decid că mai puțin de 50% din electorat a votat.

Protestatarii români strigă lozinci anti-prezidențiale la mitingul din fața Curții Constituționale din București.  Curtea a decis în favoarea președintelui.
Curtea Constituțională a decis că referendumul pentru demiterea președintelui a eșuat pentru că nu a fost atins pragul minim de alegători.

Hotărârea de Marți îi deschide calea lui Traian Băsescu de a se întoarce la său, aceasta fiind cea mai recentă lovitură de teatru în lupta pentru putere dintre un guvern de stânga și un președinte populist de centru-dreapta.  

Băsescu a fost suspendat de parlament pe motiv că și-a depășit autoritatea amestecandu-se in treburile guvernului și in sistemul judiciar.

Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale a spus că judecătorii au decis cu 6 voturi la 3. În cadrul referendumului din 29 iulie, a votat mai puțin de 50% din electorat.
Curtea a luat această decizie după ce guvernul a pretins că numărul populatiei cu drept de vot a scazut și, prin urmare, pragul necesar pentru vot a fost atins.

Traducere ISimon Sursa